Uudised

Ettevõtete külastused sai taas hoo sisse

Pärast suvist pausi jätkame külastusi üheskoos valla, Hiidlaste Koostöökogu ning Töötukassa esindajatega Hiiumaa ettevõtetesse, et saare ettevõtete käekäiguga paremini kursis olla ning kuulata kas ja kuidas saame omalt poolt toeks olla.

Esimesena külastasime Coop Hiiumaa esinduspoodi Käina Konsum / Ehituskeskus, kus meid võtsid vastu COOP Hiiumaa ning Hiiumaa Köök ja Pagar juht Kaja Antons, Käina Konsumi juhataja Tauno Sööl ning COOP Hiiumaa kaubandusjuht Ruta Tammeveski.

Kaja Antons rääkis, et pärast uue poe valmimist Käinas 2021. aastal kasvas sealne suvine müügitulu kaks korda, suur osa sellest tuleb Ehituskeskusest. Samamoodi on 2017. aastal valminud Hiiu Köögi ja Pagari uus tootmishoone kahekordistanud Köögi ja Pagari müügitulu. Järgmine suurem ettevõtmine puudutab Tormi Konsumit, mille alale on algatatud detailplaneering.
Antons rõhutas, et nende edu võti on inimestes ja tal on väga hea meel, et Käina Konsum sai endale suurepärase juhi Tauno Sööli näol, kes on maailmas palju suuri tegusid teinud ning jõudnud ringiga tagasi Hiiumaale.

Järgmisena külastasime Hiiumaa suurimat mahepiima tootjat Martin Vallikivi tema piimafarmis Taterma külas. Vallikivi oma 230-pealise lüpsikarjaga on suurim mahepiimatootja nii Hiiumaal kui ka mandril. Kogu Männaka OÜ piim läheb Saaremaa piimatööstusele. Hiiumaale on praeguseks alles jäänud vaid kolm suuremat piimatootjat, neist kaks on mahedad. Paarkümmend aastat tagasi oli Hiiumaal piimatootjaid üle 90.

Pere kasvatab ligi 300 hektaril ka maheteravilja, lisaks haritakse rohumaid. Kokku on Männakal kasutada 1000 ha maad, sellest pool on talu enda omandis. Firma annab tööd 9 inimesele. Martin rääkis, et mahetootmine on järjest kulukam, kuna mahesööda hind on järjest tõusnud, samas makstakse mahepiima eest vaid mõned sendid tavahinnast rohkem. Samas püütakse ikkagi mahedalt edasi toimetada, kuna mahetoodetel on turgu ja toodete valik kaubanduses laieneb pidevalt.

Ringkäigu lõpetas külaskäik Käina keskuses asuvasse restorani Kao Thai, mille omanik Veikko Martin rääkis meile restorani saamisloost, praegustest töödest-tegemistest ning tulevikuplaanidest. Restoran sai alguse välimüügist Käina Konsumi juures, tänaseks tegutsetakse juba oma majas. Martin rääkis, et 80% külastajatest on püsikunded ning nädalavahetustel on maja rahvast täis. Pühapäeviti ostetakse suur osa toidust kaasa, üsna tihti mandrile kaasa võtmiseks. Kao Thai on pakkunud ka cateringi teenust nii firmadele kui eraisikutele, samuti osalenud oma food truckiga erinevatel väliüritustel. Sellega seoses tekkis ka pikem arutelu uutest nõuetest seoses ühekordsete nõude keelustamisega avalikel üritustel. Martini sõnul on nad saanud ürituste raames proovida erinevaid ringlusskeeme ja tänaseks soetanud ka endale korduskasutusnõud ürituste tarbeks ja restoranist toidu kaasa müümiseks.

Kõik kolm külastatud ettevõtet nentisid, et valla ja teiste partneritega on koostöö hea ja vaatamata väiksematele muredele vaadatakse tulevikku lootusrikkalt.