Kevadine Hiiumaa restoranide nädal meelitas kohale hulga gurmeeturiste, rahule jäid ka hiidlased

Hiiumaa tänavukevadise restoranide nädala sisse jäid lisaks koolivaheajale ka lihavõttepühad. Seetõttu võtsid reisi saarele ette paljud perekonnad, kes ehk üheks õhtuks poleks tulema hakanud. Kuigi ilm vahepeal pisut tembutas ja külastajaid jaheduse ning sademetega värskendas, olid restoranide nädala üle kokkuvõttes rõõmsad nii osalenud restoranide pidajad kui ka külastajad nii Hiiumaalt kui kaugemalt.
Sündmuse loeb korda läinuks ka restoranide nädala korraldaja, Hiiumaa turismiklaster.
„Niisugused väljaspool jaanipäevapidusid ja juulikuu rannapuhkusi toimuvad ettevõtmised toonitavad kaht Hiiumaa jaoks väga olulist sõnumit. Esiteks, Hiiumaa pakub rikkalikku kultuurielamust, mille hulgas toiduelamused on tähtsal kohal. Ja teiseks, kui juba tulite, siis võite lühikese jalutusringiga veenduda, et siin on ka kevadel-sügisel väga ilus,“ märkis Hiiumaa turismiklastri juht Kristel Peikel.
Seekordse restoranide nädala raames sai kokku kuues erinevas restoranis maitsta selleks puhuks loodud spetsiaalmenüüsid. Kõige uuenduslikuma lahendusega tuli välja Viskoosa restoran Utoopia nr 9, mille menüü koostamisel kasutas peakokk tehisintellekti abi. Menukaks osutusid aga ka autentsest toidukultuurist lähtuvad söömaajad, nagu Ruudi mere- ja metsamenüü, Kao Thai kooskeetmise- ja grillimise Hot Pot ja Hiiumaa Pruulikoja prantsuse köök.
Hiiumaa Pruulikoja Resto juht Liisa Maksan ütles, et jääb seekordse restoranide nädalaga väga rahule.
„Meil läks ikka megahästi. Kui numbreid kokku võtsin, nägin, et võrreldes esimese korraga neli aastat tagasi on külastatavus iga korraga kasvanud. Ka tänavu oli jälle poole rohkem külastajaid kui eelmisel aastal. Pakkusime seekord Prantsusmaa erimenüüd, mis võeti vastu väga toredalt. Meie peapruulmeister Tim on aastaid Prantsusmaal elanud ja tema teadmised prantsuse toidukultuurist on väga sügavad. Polnud nii, et võtsime kokaraamatust prantsuse köögi lehekülje lahti ja hakkasime küpsetama. Tim suutis kliendile ikka ehtsa Prantsusmaa edasi anda ning kõik toidud olid vastava veinikaardiga sobitatud. Väga menukad olid tema kombo-menüü ja selle juurde kuulunud eelroataldrik.
Rahva tagasiside oli äge. Kõige lahedam oli, kui kohe nädala alguses käisid meil diplomaadid koos Prantsusmaa suursaadikuga. Tulid ette teatamata, justkui tavalised kliendid, aga ära minnes ütlesid, et neil oli tunne, nagu oleksid nad koju sattunud,“ rääkis Maksan. Ta lisas, et restoranide nädal on suurepärane võimalus Hiiumaa külastushooaega pikendada ning sellest on saanud üks saare tõmbenumbreid: „Eks peame ikka ise ka panustama, et pakutav menüü ja atmosfäär oleksid tasemel. Oleme omalt poolt alati ka täiendava teavituskampaania teinud, et oma kliente ja külalisi teavitada ning kindlasti osaleme jälle.“
Orjaku sadama restorani iiUmekk peakoka Mihkel Heinmetsa arvates oli tulemus ootuspärane, kuigi iiUmekk avas tänavusel restoranide nädalal uksed ainult valitud päevadeks:
„Arvestades, mis maailmas toimub ja kuidas ilm meid siin Hiiumaal mõjutab, läks väga hästi. Kohad olid eelmüügist täis müüdud ja külastajad hindasid road maitsvateks. Seekordseks erimenüüks oli merikuradi põsk, tallesüdame tartar ja pannakotta kakaoubadega. Kindlasti mõtleme ka järgmiseks aastaks midagi huvitavat välja!“
Rannapaargu juhataja Neil Zarip möönis, et külastajate statistikat ei ole veel eraldi kokku võetud. Kuna Rannapaargu tänavune põhiroog – härjaribi – oli ette nähtud kahele, ei klapi serveeritud toiduportsjonite ja külastajate arvud täpselt kokku.
„Osalesime seekord ainult kahel päeval ja seepärast ei saa külastatavust eelmiste aastatega võrrelda. Aga läks hästi, huvi oli suur. Me ei teinud süüa klassikalisest toorainest. Tellisime spetsiaalse härjaribi, mida poest ega teistest restoranidest ei saa. Eelmüüki ei teinud, aga maja oli pidevalt rahvast täis. Teisel päeval pidime tegema koguni lisatoidu, muna-tagliatelle pasta, mis oli ka väga populaarne,“ meenutas Zarip.
Veikko Martin Kao Thaist ütles, et restoranide nädala erimenüüd telliti tänavu sama palju kui eelmiselgi korral ning klientide huvipuuduse üle kurta ei saanud.
„Läks väga hästi. Ega me rohkem poleks jaksanudki. Meie erimenüü oli mookata Hot Pot ehk grill ja supp üheskoos. See rikkalik ja elamuslik söömaaeg on mõeldud tervele laudkonnale ning see on väga eriline, peame hakkama juba eelmisel päeval ette valmistama. See jääb meie menüüsse ka edaspidi, kuid pakume seda ainult ettetellimisel. Osaleme hea meelega ka järgmistel restoranide nädalatel,“ lubas Martin.
Viscosa kultuuritehase juht Marco Pärtel ütles, et tagasiside restorani Utoopia nr 9 tarbijatelt oli hea ja restoranide nädal õigustas ennast hästi.
„Hiiumaa kontekstis on see väga hea üritus, võtab talvehooaja otsad kokku ja tõmbab kevadhooaja käima. Annab uue motivatsiooni, ja mis seal salata, ka majandusliku võimenduse, sest talveperiood on keeruline. Prognoosisime erimenüü toorainete tellimise eelmiste restoranide nädalate põhjal ja suutsime üsna täpselt arvestada. Aga, tuleb tunnistada, et võtsime väikse varuga, kuid midagi järgi ei jäänud, ka varu läks käiku. Ja tore on tõdeda, et meie hea sõber ja kokk Marten kasutas menüü kokku panekul AI-d,“ tõi Pärtel näite Utoopia innovaatilisest lähenemisest.
Elamuskeskuse Tuuletorni juht Krista Metsand ütles kohvik Ruudi osas, et külastajate arv oli sarnane eelmiste aastatega ning köök oskas varusid üsna täpselt planeerida. Ruudi menüü pärines sel korral metsast ja merelt.
„Tellituimad soolased road olid seeneravioolid ja valge kala salsa verde’ga, kuid kiidusõnu said ka säina torelliinid ja seenekroketid. Šokolaadikera samblal tekitas ülevoolavat üllatust, eriti kui selgus, et sammal ongi päris sammal – magushapu, krõmps ja meelierutav,“ rääkis Metsand.
„Tundub, et inimesed juba teavad ja ootavad seda regulaarsust, mida restoranide nädal pakub. On külastajaid, kes käivad selle nädala jooksul läbi kõik osalevad toidukohad ja on neid, kes tulevad veedavad ühe mõnusa õhtu enda valitud paigas,“ tõdes Metsand.
Tema hinnangul oli hiidlasi ja mandriinimesi kundede seas umbes samapalju ning kaugemalt tulnud külalistele tegi Hiiumaa-reisi lisaks koolivaheajale mugavamaks ka lihavõttepühade pikk nädalalõpp. Tuuletornis külastasid Ruudi restoranikliendid ühtlasi ka ronimisseina ning ekspositsiooni, kõrvalasuval discgolfirajal toimus samal ajal võistlus Kivipalu Open ja kuna ilm oli ajuti meeldiv, jalutati ka sadamates, matkaradadel ja Sääretirbil.
Kärdla elanik Mari Orgusaar ütles, et külastas seekordse restoranide nädala jooksul kaht Kärdlast kaugemal olevat kohta.
„Käisime lastega Ruudis ja Utoopias. Valisin restoranid selle järgi, kus sai tellida erimenüü roogasid ka eraldi, sest alati ei jaksa kõiki kolme kompleksmenüü käiku ära süüa. Restoranide nädalal välja sööma minnes on ootus, et tahaks nagu midagi enamat kui tavaline lõunasöök ja selliseid võimalusi menüüdes ka oli. Kusjuures Utoopia suutis selles mõttes tõesti üllatada, kitsejuustu ja kadakamarjakastmega peedicarpaccio, krevettidega veis ja šokolaadi-apelsinimousse olid omaette elamused,“ rääkis Orgusaar. Tema sõnul on selline ettevõtmine väga tänuväärne. Ta kavatseb kindlasti osaleda ka tulevastel restoranide nädalatel ning valib siis jälle järgmised kohad.
„Nädala sees nägime restoranides peamiselt Hiiumaa kohalikke inimesi, aga eks see ongi ju ka meile mõeldud üritus. Kui kohalikud ka oma toidukohtades ei käi, siis kes ikka käib? Ja selline võimalus on väga mõnus, koos sugulaste ja töökaaslastega head toitu nautida. Aga ju kuskil need külalised ka oma söögid kätte said,“ kommenteeris Orgusaar.
Restoranikülastaja Margit Kagadze arvates on väga hea, et selle ürituse jaoks on valitud nädalad väljaspool tipphooaega: „Kohalikud leiavad miskit uut ja põnevat ja ka külastajatel on põhjust tulla – näevad, et lisaks loodusele ja matkaradadele on meil ka väärt toidud ja maitsed. Seltskonda oli restoranides seekord tõesti ootamatult palju.“
Kagadze käis restoranide nädala jooksul kahes restoranis, Utoopias ja Kao Thais, ning sai mõlemast kohast suurepärase elamuse.
„Võtsime täispaketid. Utoopia veis ja krevetid oli ootamatu kombinatsioon, aga nad tulid hästi toime. Meie pere lemmik aga oli Kao Thai. See, vist Korea köögi sugemetega, mookata oli täiesti uus kogemus. Et kuidas saab etteantud komponentidest niimoodi kohapeal ise suppi valmistada ja veist, kana ning krevette grillida. Ja kihiline mangomagustoit oli laste lemmik. Tundsime ennast oma seltskonnaga väga privaatselt ja mugavalt. See oli ülimaitsev toit ja hea kogemus. Soovin, et tegijatel jätkuks jõudu jätkata ja ka kohalikud inimesed ikka külastaksid ja neid pingutusi hindaksid,“ avaldas Kagadze lootust, et traditsioon jätkub.